|
1998 MEZUNLARI
|
|
31-10-2008, 02:50 PM
(Bu Mesaj 31-10-2008 02:51 PM değiştirilmiştir. Değiştiren : antystenesa.)
|
|||
|
|||
RE: 1998 MEZUNLARI
(30-10-2008 01:57 AM)cakmak Yazılan: Peki Apo, buradaki krize yonelik ongorulerin var mi? Parasi olanlar ev alsin mi mesela? Hani ilerde olursa diye sordum Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images. Alicim sorduklarını açıklamak için sağlam bi makale lazım ama bu aralar aynı sorulara devamlı cevap veriyo olamaktan ve zaten konu üstüne çalışıyor olamamdan dolayı hazırlıklıyım, bana sadece dolar nolucak diye sorulmasın yeter bu sorudan nefret ediyorum çünkü bilsem niye çalışayım Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images. ... kısaca şöyle söyliim: orda yaşanan şey finansal bi kriz, o anlamda Türkiye de bişi yok dedim... çünkü finansal krizler acıdır... öyle doların yükselmesiyle borsanın düşmesiyle filan finansal kriz olmaz (bkz 2001, Türkiye) kaldı ki Türkiye gibi ülkelerde döviz piyasası ve borsa zaten spekülatiftir ve sığdır, tam anlamıyla reel sektör finansmanına yönelik ve hacimli değildir yani. Keynes büyük buhran için mealen derki (kendisini her ne kadar sevmesemde) “bir ülkede yatırım ve büyümenin büyük kısmın borsa gibi ne idüğü belirsiz alanlardan finanse ediliyosa o balon patlamaya mahkumdur”. Bunlar kısaca şu demek Türkiye de dolar veya borsa yükselir düşer bunlar gayet normaldir ve tek başına bir kriz göstergesi değildir. Zira Merkez Cuma günü yalnızca iki ihaleyle piyasaya 100 milyon dolar vererek 1,55 in altına indirdi doları... Türkiyenin olaydan finansal olarak etkilenmemesinin en büyük sebebi de zaten yaşadığımız 2001 krizidir. Bizdeki finansal yapı (bankacılık, sigortacılık, sermaye piyasaları) özellikle bankacılık sektöründe şu an dünyanın en sağlamlarından biri... ülkeler batarken (izlanda) bizde ufak tefek çalkantılar yaşanıyosa “hamdolsun iyiyiz” veya “bize teğet geçti” demekten başka yapıcak bişi yok... Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images. Ama yeryüzünde Amerikanın tutulduğu bir krizden etkilenmicek herhangi bi ülke yoktur. İktisatçıların belki de tam olarak bu yaşananları anlatan meşhur bi lafı vardır “amerika hapşurursa dünya grip olur” derler ve bu laf çok eski bir laftır, hep böyle olmuştur çünkü. Muhakkak bizde önümüzdeki dönemde bunun etkilerini yaşıcaz reel sektör anlamında. Çünkü en büyük ihraç pazarımız olan avrupa bizden çok daha kötü yaşıyor krizi. Önümüzdeki bir sene bu açıdan sıkıntılı geçicektir. İyi ihtimalle hafif bi resesyon yaşarız biraz işsizliğimiz artar büyümemiz azalır... atlatırız. Ama kötü senaryolar da var tabi özellikle şu an bankacılık dışı sektörün kısa vadeli (1 yıldan az) dış borcunun çok yükseldiği bir zamanda bu krizin yaşanması talihsizlik. Zira şu an özel sektörün yaklaşık 50 milyar dolarlık kısa vadeli borç stoku var ve bunun yaklaşık 30 milyar doları bankacılık dışı sektöre, yani üreten ve istihdam yaratan sektöre ait, buna birde projeksiyonu önümüzde ki yıl içerisine düşen uzun vadeli borçlar eklenince sıkıntı hakkaten çok büyük boyutlara ulaşabilir ve bir anda bizde iflaslarla ve yeni bir işsizler ordusuyla karşılaşabiliriz. Bu adamların bu borcu neyle ve nasıl rol ediceğini henüz bilmiyoruz özkaynaktan mı yemeye başlıcaklar yoksa böyle bi ortamda borcu borçla çevirmeyi (Debt Sustainability) becerebilicekler mi belli değil, biz de yaklaşık bir haftadır bunun senaryolarını çalışıyoruz... neyse bunlar teknik meseleler... krizin beni etkileyen en önemli yanı mesaimin artması oldu ben onu biliyorum şimdilik... Ora hakkında detay yorum yapamam ama madem Amerikada ev alıcak kadar paran var Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images. böyle durumlarda gayrı menkul mantıklı bi yatırım aracı olabilir. Çünkü inşaat sektöründe fiyatlar hem yapışkan hem de lag lidir. Yani yapışkandır: keskin dalgalanmalar göstermez laglidir: t zamanda alınan malzemeyle yapılan bina t+1 zamanda satılır, bunlara ek olarak ta bütün mali krizlerin ertesinde reel sektöre dönüş yaşanır dönülmesi en muhtemel yerde inşaat sektörüdür. Bu üçünü birleştirdiğin zaman ev alınabilir. Eğer menkulde kalıcaksan parayı oraya buraya dağıtmak gerekir... tabi ben işi biliyorum zarar etmemeye değil kar etmeye oynuyorum diyosan o zaman ben sana burdan yardımcı olamam... Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images. yanlış bilmiyosam SECin yasal hedge alt sınırı 100 bin dolar, verirsin parayı hedgeciye doğru ata oynarsa bi yılda böyle bi konjonktürde ikiye katlarsın parayı... Soros a bizden daha yakınsın sen karar ver artık... Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images. Bunlar bi yana tabi bu sadece krize benim bakış açım, yani farklı açılardan baktığında farklı şeyler görürsün mutlaka, zaten kriz denen şey sadece ekonomik bi olay değildir aynı zamanda sosyal bi olgudur... insanların yatak hayatını bile etkiler... bana gözükenler bunlar yani... umarım açıklayıcı olmuştur. ![]() vaya con dios |
|||
|
03-11-2008, 04:12 AM
|
|||
|
|||
|
Apo, valla zaman ayirip benim gibi avamdan insanlarin anlayacagi sekilde ayrintili yazmissin, sagolasin. Paramiz olsaydi tavsiyelerine uygun biseyler yapardik, neyse ileride olursa yine goruslerine basvururuz. Koruyacak bir pozisyonumuz yok yani Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images.
Beni etkileyecek kismi is piyasasi, bu aralar basvurular yapmam gerekiyor, o da yuzyilin krizine denk geldi, hersey de bir hayir, bakalim artik... Turkiye hakkinda olumluya daha yakin seyler duymak guzel... Ihracat yonuyle mutlaka biraz sikinti olusacak tabi, ama insallah olumsuz senaryolar gerceklesmez ve az hasarla atlatiriz... Sizin muhtemel senaryo calismalariniz insallah alinmasi gereken tedbirleri gosterecektir zaten. Dusen petrol fiyatlari da biraz subvanse edecektir en buyuk problem olan cari acik meselesini. Ozel sektorun dis borcu ic kaynaklardan aslinda yeniden yapilandirilabilir duzgun tesvikler ciksa.. Cunku ne kadar dogru bilmiyorum ama 100 milyar dolarlik ozel sektor doviz birikimlerinden bahsediliyor. Bir de Amerika'dan kacan paralari bi sekilde cekebilmek lazim, ama bu bana oldukca zor gorunuyor, niye gelsin ki adam, duzgun zamanda gelmemisse, bu karisik zamanda biraz daha zor gibi... |
|||
|
17-11-2008, 02:48 AM
|
|||
|
|||
|
ben yine bir araya dalayım ... Böyle burjuvari ve politik konulara karışmadan sade mutlu ve güzel yaşam dileklerimle saygılarımı sunuyorum değerli arkadaşlarıma... Bakıyorum da ömer ve aylin buraya uğramamış girin demiştim ama onlara Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images. neyse Bayramda K.Maraşa ziyarete gelicekmiş izmir den aylin bizim dönemden kız arkadaşlar yok sanırım mevcut pozisyonumuzda apo sen ve ben ilgileniriz artık Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images.(((
Tekrar Görüşmek dileğiyle ... ![]() MEHMET ÇAKIROĞLU Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images. Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images. Guests cannot see images in the messages. Please register to forum by clicking here to see images. |
|||
|
|
| Benzeyen Konular | |||||
| Konu: | Yazar | Cevaplar: | Görüntüleyenler: | Son Mesaj | |
| 2004 MEZUNLARI | meb | 296 | 9,439 |
22-12-2008 06:13 PM Son Mesaj: mabel_nuray |
|
| camiye yardim ..(2oo3 mezunlari iyi bilir) | abdullah.k | 41 | 1,418 |
30-11-2008 11:31 PM Son Mesaj: cagR1| tHe b®ss |
|
| 2000 MEZUNLARI | BERKETÜRKHAN | 9 | 330 |